Moloughney-Designs-Green-House-1-Diagrams-1.gif

‘Green’ House Study 2

‘Green’ House Study 2 aims to build upon prior studies seeking to enrich the mental well being of users through the integration of greenery and passive design techniques.

The design utilises a central indoor-outdoor hallway which acts as a greenhouse, enabling food production and greenery year round. The greenhouse acts as the lungs of the house, providing natural warmth during the winter which can then be pumped into surrounding rooms. Whilst during the summer, openable sections allow for cross ventilation throughout the house. The greenhouse roof could either be made of polycarbonate or a tinted glazing depending on budget and climate. The dining room table extends into the greenhouse space blurring the boundaries between the two, whilst large glazed doors and windows are able to open up and create a large gathering space, suitable for large gatherings and dinner parties.

The house is designed to accommodate a small footprint and totals 150 sqm. Generous open trussed ceilings and large glazed sections opening to the north allow the space to appear larger than it actually is. The average Australian house currently is 240sqm.

 
Moloughney-Designs-Green-House-1-Front.gif

The design adopts a simplistic exterior aesthetic with low maintenance native grass gardens surrounding.

 
Moloughney-Designs-Green-House-2-Hallway.gif

The hallway doubles as an indoor/outdoor space for food production and socialising. With the space being able to be opened up to accomodate large numbers of people and bleed into the dining, lounge, kitchen and even backyard beyond. Timber batten screens and vegetation provide additional shading during the summer months (shade clothes can also be installed if deciduous climbing vines are not wanted).

 
Moloughney Designs Green House 1 Dining.jpg

The concrete dining room table extends into the hallway and then continues into the floor and up into a fireplace, setting the mood for dinner parties. While the kitchen exhibits patinated brass joinery giving a sense of elegance.

 
Moloughney Designs Green House 1 Kitchen.jpg

Large glazed pivot doors open out to the backyard with eaves designed to allow the winter sunlight in yet block the northern summer sun. Bar stool seating at the large concrete benchtop allows for informal socialising whilst preparing dinners and a walk in pantry behind allows for generous storage and appliances out of sight from guests (refer plan). The kitchen has a vantage point to the dining, lounge, outdoor dining area and partially into the greenhouse.

Materially we see the concrete benchtops, timber floor, expressed timber trusses, blockwork and brass highlights come together to form a moody atmosphere.

 
Moloughney Designs Green House 1 Lounge.jpg

More glazed pivot doors open up to the backyard allowing for generous amounts of light to flow into the lounge and make the space appear larger than it is.

 
Moloughney Designs Green House 1 Rear.jpg

The rear of the building is clad in colorbond whilst black steel eaves puncture through stopping the summer sunlight . A small deck area allows the inside to blur into the outside whilst drought resistant grasses and native plants surround. The rear plantation scheme could either keep with the low maintenance grasses from the front or could incorporate vege patches or even a garden that consists of bird attracting plants, flowering plants allowing bees to pollinate and indigenous plants to the area, re-establishing a sense of what the natural landscape was before urbanisation of the area.

 
Molouhghney Designs Green House 2 Plan.jpg

The plan shows the central greenhouse hallway with living quarters on each side whilst the social areas towards the rear.

 
Inspirations include gothic churches, contemporary churches and greenhouses.

Inspirations include gothic churches, contemporary churches and greenhouses.